Saç Ekimi
Saç Ekimi Nedir?
Günümüzde pek çok kişi yaşadığı saç dökülmesi problemlerinden dolayı saç ekimi yöntemlerine başvurmaktadır. Saç dökülmesi; stres, dengesiz beslenme ve çeşitli sağlık sorunlarından dolayı meydana gelebilmektedir. Özellikle erkeksi dökülme dediğimiz kelliğe neden olan saç dökülmelerinin meydana getirdiği sonuçlardan kurtulmak için saç ekimi yöntemlerine başvurulmaktadır. Saç dökülmeleri; saç lazeri ve PRP gibi farklı yöntemler ile durdurulabilmektedir. Ancak bazı saç tiplerinde bu uygulamalar ile başarılı sonuç elde edilemez ve kellik meydana gelir. Peki, saç ekimi işlemi nasıl gerçekleştirilmektedir?
SAÇ EKİMİ NASIL YAPILIR?
Saç ekimi operasyonu 3 temel aşamanın gerçekleştirilmesi ile meydana gelmektedir. Bu aşamalar saç köklerinin toplanması, derideki kanalların açılması ve saç köklerinin açılan kanallara yerleştirilmesi şeklindedir.
1.Aşama:
Saç ekimi operasyonu lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bölgeye lokal anestezi uygulaması yapıldıktan sonra saç köklerinin tek tek toplanma işlemi gerçekleştirilir. Greft adı verilen saç köklerinin zarar görmemesi operasyonun başarısı için oldukça önemlidir. Genellikle ense bölgesi greftlerin toplanması için en iyi bölgelerdendir.
2.Aşama:
Greftler toplandıktan sonra kellik problemi olan bölgede greftler için yeterli olacak boyutlarda kanallar açılır. Bu aşamada da kanalların boyutları ve açısı doğal bir görünüm elde edebilmek için oldukça önemlidir.
3. Aşama
Saç ekiminin son aşamasında ise belirlenen plan doğrultusunda greftler açılan kanallara 45 derecelik açı ile yerleştirilir ve operasyon tamamlanmış olur.
SAÇ EKİMİNİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
FUE Saç Ekimi
FUE saç ekiminde mikro motor kullanılarak saç kökleri tek tek ayrıştırılır ve açılan kanallara yerleştirilir. Saç köklerinin manuel bir şekilde kanallara yerleştirilmesinden dolayı oldukça doğal bir görünüm oluşur.
Safir FUE Saç Ekimi
Safir FUE saç ekiminin normal FUE saç ekimine göre en temel farkı kanal açma işlemi sırasında metal slitlerin yerine özel safir uçlu kalemin kullanılmasıdır. Bu safir uçlu kalem iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bu nedenle kişiler tarafından tercih edilebilmektedir.
Robotik Saç Ekimi
Robotik saç; ekiminde saç kökleri robotlar tarafından ekilir. Diğer işlemler klasik saç ekimi yöntemi ile aynı şekilde ilerlemektedir.
DHI Saç Ekimi
Bu işlemin diğer yöntemlerden farkı kanal açılırken kullanılan medikal kalemdir. Bu yöntemde kanal açılma işlemi ve ekilme işlemi aynı anda gerçekleştirilir.
FUT Saç Ekimi
FUT saç ekiminin diğer yöntemlerden en temel farkı kıl köklerinin tek tek değil bir bant yardımı ile gruplar halinde toplanıyor olmasıdır.
Ameliyatsız Saç Ekimi
Yukarıda bahsedilen saç ekimi yöntemlerinden farklı olarak ameliyatsız saç ekiminden bahsetmek mümkündür. ameliyatsız saç ekimi yönteminde diğer yöntemlerden farklı olarak iğne kullanılmaz. Ameliyatsız saç ekiminde de iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar kök hücre ile saç ekimi ve saç mezoterapisidir.
Kök hücre yönteminde kıl kökleri mikro motorlar aracılığı ile toplanmaktadır. Kök hücre yönteminin en önemli avantajı saç köklerinin beslenmesi ve saçların çok daha güçlü bir hal almasıdır.
Saç mezoterapisi saç dökülmelerini durdurmaya ve dökülen saçların yerine yenisini çıkarmaya yarayan bir uygulamadır. Kişinin saç derisinde dışarıdan vitamin, protein ve diğer besleyici maddeler yüklenmektedir. Saç mezoterapisinde çok az acı hissettiren bir enjeksiyon ile tüm besleyici maddeler saç derisine enjekte edilir.
Saç Ekimi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ekimi operasyonu oldukça hassas bir operasyondur. Bu nedenle saç ekimi operasyonundan en az 3 gün önce alkol kullanımının bırakılması gerekmektedir. Çünkü alkol; kanın sulanmasına neden olmaktadır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçların da kullanımının bırakılması gerekmektedir. Aksi takdirde operasyon sırasında yoğun bir kan akışı meydana gelebilmektedir.
Saç Ekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ekimi operasyonunda sonra dikkat edilmesi gerekenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
Saçın Yıkanması
Saç yıkama işleminin operasyondan sonraki 3.günde yapılmasında fayda vardır. Saç ekimi sonrasında saçı yıkarken özel losyon ve şampuanların kullanılması gerekmektedir. Saç derisi özel losyon ile yumuşatıldıktan sonra şampuan ile hafifçe masaj yaparak saçın temizlenmesi gerekmektedir. 3.günden sonraki 8 gün boyunca her gün saçların bahsedildiği şekilde yıkanması gerekmektedir.
Güneş
Saç ekimi operasyonundan sonra saçlar tamamen uzayana ve sağlıklı bir görünüm elde edene kadar güneşe maruz kalınmaması gerekmektedir.
Kontroller
Saç ekiminden sonraki 2. ve 10. gün kontrole gidilmesi gerekmektedir. 8 yıkamadan sonra kızarıklıkların %80’e varan bir oranda azalmış olması gerekmektedir.
Saç Dökülmeleri
Saç ekiminden sonraki 3.haftadan itibaren az da olsa dökülme meydana gelebilmektedir. Meydana gelen saç dökülmeleri operasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini gösterir.
Saç ekimi operasyonu ağrılı bir operasyon mudur?
Saç ekimi operasyonu sırasında lokal anestezi uygulanır ve hasta herhangi bir acı hissetmez. Fakat anestezinin etkisi geçtikten sonra hafif ağrıların hissedilmesi normaldir.
Saç ekimi operasyonu ne kadar sürer?
Bölgenin kellik durumuna göre 6 ve 9 saat arasında sürebilmektedir.
Saç ekimi operasyonunda en çok kullanılan yöntem hangisidir?
Saç ekimi operasyonunda FUE yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir.
Saç ekimi operasyonunda sonra saçlar doğal bir görünüme sahip olur mu?
Saç ekiminden 6 ay sonra saçlar oldukça doğal bir görünüme kavuşacaktır.