Robotik Saç Ekimi
Robotik Saç Ekimi Nedir?
Robotik saç ekimi, klasik FUE yönteminin bir çeşididir. Robotik saç ekimi yönteminde donör bölgeden robotlar yardımı ile kıl kökleri alınır. 3B teknolojisi ile gerçekleştirilen robot saç ekiminde kullanılan cihaz sayesinde işlemin verimliliği arttırılır. İlk olarak Amerika, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerde kullanılan robotik saç ekimi yöntemi, Türkiye’de oldukça sınırlı bir yerde kullanılmaktadır. 3B teknolojisi ile uygulanan saç ekimi yönteminde saç kökleri daha yakından görülebildiği için yoğun ve en hızlı şekilde ekim gerçekleştirilmektedir. Diğer yöntemlere göre biraz daha fazla maliyetli olduğu için biraz daha az tercih edilmektedir. Ancak diğer tekniklere göre donör bölgede hasar oldukça azdır.
Robotik Saç Ekimi Nasıl Gerçekleştirilir?
Robotik saç ekimi mekanik kol, monitör ve saç köklerini toplamak için delme mekanizmasın sahip olan bir bilgisayar sistemidir. Greftlerin doktor eli ile değil bilgisayar aracılığı ile toplandığı robotik saç ekimi yöntemi 5 farklı aşamada ile gerçekleşir.
1.Saçlı Derinin Fotoğraflanması
Robotik saç ekimi öncesinde saç ekimi yaptıracak kişinin fotoğrafları çekilir. Kafa bölgesinin her açıdan fotoğraflanabilmesi oldukça önemlidir. Bu sayede kafa 3 boyutlu bir hal alınır.
2.Donör Bölge Belirlenir
Bilgisayarlı ortamla 3 boyutlu bir hale alan kafa bölgesi incelendikten sonra saçsız alanın ne kadar saç köküne ihtiyaç duyduğu belirlenir. Hangi bölgeden donör alınacağı da belirlendikten sonra köklerin toplanma aşamasına geçilir.
3.Kökler Toplanır
Robotik yöntem ile alınacak kökler belirlendikten sonra kökleri çıkış yönleri belirlenir ve robot kendine uygun açı ile kökleri toplama başlar. Vakumlu ve yuvarlak bir özelliği bulunan robot çift odacıklı bir iğne ile kökleri toplar.
4.Kanalların Açılması
Robotik saç ekiminde yeteri kadar kök toplandıktan sonra saçsız alanda gerekli kanallar açılır. Klasik saç ekimi yönteminde olduğu gibi manuel ya da mikromotor yöntemi ile kanal açımı gerçekleştirilir.
5.Köklerin Yerleştirilmesi
Robotik cihaz tarafından toplanan kökler açılan kanalların içerisine en uygun açı ile yerleştirilir. Bu aşama da gerçekleştirildikten sonra saç ekimi sonlandırılmış olur. Saç ekimi sonrasındaki süreç diğer saç ekim yöntemleri ile benzer bir şekilde ilerler.